Συγχαρητήριο μήνυμα του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου προς τους νέους Διευθυντές και Σχολικούς Συμβούλους Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Σήμερα Τρίτη 18 Απριλίου 2023 τοποθετήθηκαν οι νέοι/νέες Διευθυντές/ντριες Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου  με τετραετή θητεία που λήγει την 31η Ιουλίου 2027 και θα αναλάβουν υπηρεσία εντός των τριών (3) τελευταίων εργάσιμων ημερών του τρέχοντος διδακτικού έτους 2022-2023, σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ν. 5043/2023 (Α’ 91). Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν και οι τοποθετήσεις των Σχολικών Συμβούλων όλων των ειδικοτήτων.

Με αφορμή τη σημερινή Απόφαση τοποθέτησης, την οποία εξέδωσα, εκφράζω σε όλους και όλες τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι η θητεία των νέων διευθυντών/ντριών και των νέων σχολικών συμβούλων να αποτελέσει το εφαλτήριο  για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, προς την κατεύθυνση μιας καλής, εποικοδομητικής, γόνιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας για τον νευραλγικό τομέα της εκπαίδευσης που καλούνται να υπηρετήσουν και την πρόοδο των παιδιών του νησιού μας. 

Τα νέα στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι) επιλέχθηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις διατάξεις του νόμου 4823/2021 (ΦΕΚ A 136 - 03.08.2021) «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» με πλήρη διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια κάνοντας πράξη τις συνταγματικές  αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που πρέπει να εφαρμόζονται  στην υπηρεσιακή εξέλιξη και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εν λόγω αρχές θεμελιώνονται ερμηνευτικά στο συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 4 παρ. 1 (αρχή ισότητας) και 5 παρ. 1 του Συντάγματος (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας) σε συνδυασμό με τη δημοκρατική αρχή (ιδίως άρθρο 1 παρ. 2 και 3 Συντ.) και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου (άρθρο 25 παρ. 1 Συντ.).

Το Συμβούλιο Επιλογής της Ζακύνθου που επέλεξε τους διευθυντές/ντριες λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο και δέχτηκε μόνο μια ένσταση ενδεικτικό της προσπάθειας που κατέβαλε να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την αρχή της νομιμότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Οι δηλώσεις των σχολείων που επιθυμούσαν οι υποψήφιοι έγιναν μέσω της πλατφόρμας η οποία διασφάλιζε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία έναντι όλων.

Ο νόμος 4823/2021 δίνει αυξημένα καθήκοντα στα στελέχη εκπαίδευσης και έχει ως κριτήριο επιλογής την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους, τον αλληλοσεβασμό, την αξιοσύνη και την εργατικότητα εφοδιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα νέα στελέχη στην προσπάθεια τους να ανοίξουν ορίζοντες ανάπτυξης της εκπαίδευσης, με όραμα που θα εμπνέει και με προοπτική που θα ενδυναμώνει τις προσπάθειες όλων.

Σας καλώ να ενώσουμε όλοι/όλες  τις δυνάμεις μας για μια εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, με φρέσκιες ιδέες, με προοπτική. Καλώ τον καθέναν/καθεμιά προσωπικά από την πλευρά του/της να δώσει το δικό του/της αγώνα για αυτό το κοινό όραμα. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση τηρώντας το Σύνταγμα και τους νόμους και θα το πετύχουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

 Με σεβασμό και εκτίμηση, 

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου 

 

Αθανάσιος Κατσίμπελης