Οι δάσκαλοι που χρειαζόμαστε για την εκπαίδευση που θέλουμε - Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών - 5 Οκτωβρίου 2023 - του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Αθανάσιου Κατσίμπελη

Athanasios KatsimpelisΟι δάσκαλοι που χρειαζόμαστε για την εκπαίδευση που θέλουμε 

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών - 5 Οκτωβρίου 2023 - του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Αθανάσιου Κατσίμπελη

lead

Η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να επενδύσει στους δασκάλους. Έγιναν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί και θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι επειδή διαθέτουμε εκπαιδευτικούς με υψηλά προσόντα και φιλότιμο.

Οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν διότι χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους δασκάλους για τα παιδιά μας.Συμβαίνει και στην πατρίδα μας οι πίνακες των αναπληρωτών δασκάλων να εξαντλούνται και να μην φτάνουν οι εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

Οι Έλληνες δάσκαλοι δίνουν κάθε μέρα μια μάχη σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς σύγχρονα σχολικά κτήρια και με την κοινωνία πολλές φορές να ασκεί μόνο κριτική αντί να στέκεται δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα προβλήματά της, πολλά από τα οποία οφείλονται στις τοπικές κοινωνίες.

 

Το 2023, οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών επικεντρώνονται στο θέμα:  «Οι δάσκαλοι που χρειαζόμαστε για την εκπαίδευση που θέλουμε: Η παγκόσμια επιτακτική ανάγκη να αντιστραφεί η έλλειψη εκπαιδευτικών».

Αυτή την Ημέρα των Εκπαιδευτικών, συμμετέχουμε όλοι στην παγκόσμια κινητοποίηση που καλεί τις κυβερνήσεις παντού να επενδύσουν στους δασκάλους και στην ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

 

Η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι επίσης κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, από την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι δάσκαλοι έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το όραμα για το μέλλον.

Οι δάσκαλοι είναι η καρδιά της εκπαίδευσης. Ωστόσο, σε πολλές χώρες οι δάσκαλοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα που αγαπούν και λιγότεροι νέοι φιλοδοξούν να γίνουν δάσκαλοι. Η UNESCO εκτιμά ότι ο κόσμος χρειάζεται πάνω από 69 εκατομμύρια νέους δασκάλους μέχρι το 2030 και η έλλειψη συνεχίζει να αυξάνεται. Η επείγουσα δράση είναι επιτακτική.

Η διασφάλιση ότι οι δάσκαλοι παντού είναι καλά καταρτισμένοι, καλά υποστηριζόμενοι και καλά αμειβόμενοι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η έλλειψη εκπαιδευτικών και να αρχίσουμε να χτίζουμε το εκπαιδευτικό εργατικό δυναμικό που χρειαζόμαστε για το μέλλον που θέλουμε.