Μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-24, του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Αθανάσιου Κατσίμπελη

 

277368013 5303538763004023 2372003557849131673 nΑγαπητοί/ές μαθητές/τριες, αγαπητοί/ές συνάδελφοι/φισσες εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα με την ακολουθία του Αγιασμού και την ευλογία της Εκκλησίας μας  η οποία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται σύμφωνα πάντα με τις Αξίες που διακρίνουν το έθνος μας.

Τις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν οι συνάνθρωποί μας στη Θεσσαλία στεκόμαστε δίπλα τους και όπως όταν δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος με τους σεισμούς και δέχτηκε την αλληλεγγύη πολλών ανθρώπων και εθνών έτσι κι εμείς σήμερα σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό συγκεντρώνουμε στα σχολεία μας βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ιστορικό γεγονός της διάσωσης των Εβραίων της Ζακύνθου από τους ναζί κατακτητές με την παρέμβαση του Μητροπολίτη και του Δημάρχου της νήσου που συνέβη στα τέλη του 1943 το Σχολικό έτος 2023-2024 θα αφιερωθεί στην ανάδειξη της “νήσου των Δικαίων” όπως έχει χαρακτηριστεί η Ζάκυνθος με σειρά δράσεων που προτίθεται να οργανώσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνσή μας έχει ζητήσει από όλες τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητας μας να υλοποιήσουν δράσεις σχετικές με τη θεματολογία, να γίνουν μαθητικοί καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί πανελλήνιας εμβέλειας, να δημιουργηθεί ειδική θεματική γωνιά σε όλες τις σχολικές μονάδες, να προβληθούν οι ταινίες που αναφέρονται στο ιστορικό γεγονός, να διοργανωθεί έκθεση βιβλίων σχετικών με το γεγονός και το ολοκαύτωμα, να διοργανωθεί επιστημονική Διημερίδα στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2024 με στόχο να δημιουργηθεί ένας εκπαιδευτικός φάκελος δραστηριοτήτων για τους μαθητές του Δημοτικού σχετικός με το ολοκαύτωμα και να συγκροτηθούν παιδαγωγικές ομάδες με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις προγραμμάτων Erasmus+ που θα δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να επεκτείνουν τη διάχυση των δράσεων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά με αισιοδοξία, αισιοδοξία που αντλούμε από τον έγκαιρο προγραμματισμό, από τη στελέχωση των σχολικών μας μονάδων με μόνιμους συναδέλφους και μεγάλο αριθμό αναπληρωτών κατά την α΄ φάση προσλήψεων. Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς εξάλλου, σηματοδοτεί πάντα μια νέα αρχή για την εκπαιδευτική κοινότητα, ένα καινούριο ταξίδι με στόχους, όραμα, και όνειρα  για τη νέα γενιά και μαζί σηματοδοτεί ελπίδα και νέες προσδοκίες  για ολόκληρη την κοινωνία.

Αγαπητά παιδιά να έχετε εμπιστοσύνη στους δασκάλους σας και στους γονείς σας και να θυμάστε πάντα αυτό που είπε ο Μέγας Αλέξανδρος για τον δάσκαλό του τον Αριστοτέλη : «Στους γονείς οφείλομεν το ζην,στους δε διδασκάλους το ευ ζην».

 

Καλή σχολική χρονιά σε όλους και όλες.

 

 

 

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

 

Αθανάσιος Κατσίμπελης

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΘΕΜΑ

 

 

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η ιστορία της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα που διασώθηκε στην ολότητά της από την εξόντωση των ναζί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η οποία αριθμούσε 275 μέλη, έχει εμπνεύσει συγγραφείς, αλλά και σκηνοθέτες.
πηγή: ΚΙΣΕ | 19.03.2022

https://kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3495%3A2022-03-21-12-24-14&catid=96%3A2009-06-04-07-05-34&Itemid=34